در ۲ سال گذشته و پس از فیلترشدن تلگرام، دلایل مختلفی برای این تصمیم مطرح شده است، اما معمولا کسی درباره واقعیت داستان صحبت نمیکند. آیا فیلترکردن تلگرام فقط به دلیل جداشدن کاربران از یک بستر خارجی خطرناک و تشویق کاربران به استفاده از پلت فرمهای داخلی بود؟
به نظر من بعید است چنین علتی پشت این تصمیم بوده باشد. باید گفت تجارت پشت فروش وی پی انها بسیار پرسود است و حتی شاهد هستیم که خیلی افراد بدون هیچ ترسی و با دادن شماره کارتهای بانکی، برای دورزدن فیلترینگ این برنامهها را میفروشند. در برههای از زمان تلگرام به تهدیدی امنیتی تبدیل شد، اما الان دیگر چنین وضعی وجود ندارد و به نظر میرسد تجارت بزرگ فروش فیلترشکن مهمترین عامل بسته ماندن این برنامه است.
این تصمیم با وجود اینکه در ظاهر برای حمایت از پیام رسانهای بومی گرفته شد، درنهایت به رشد این برنامهها هم ضربه زد. برای برنامههای بومی بهتر این بود که در کنار تلگرام به رشد خود ادامه دهند و با کمک مزیتهای رقابتی خود از جمله ارائه خدمات اداری مورد نیاز مردم، کاربران خودشان را داشته باشند. الان همه مدیرعاملهای برنامههای بومی هم در صحبتهای خود اعلام کرده اند که فیلترشدن برنامههای رقیب خارجی به ضرر کسب وکار آنها تمام شده است. اما بازهم مشاهده میکنیم که تصمیم گیران نهایی بدون توجه به چنین نکاتی، با فیلترکردن برنامههای خارجی ذهنیت مردم به پلت فرمهای بومی را منفی میکنند و در کنار آن، بازار پررونقی برای مافیای فروش وی پی ان ایجاد میکنند.